Gevolgen regeerakkoord voor jouw portemonnee
09/10/2017 om 15:54 door Huib Achterkamp
Gevolgen regeerakkoord voor jouw portemonnee
Het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 ligt er. Wat zijn de gevolgen voor jouw portemonnee? Lees meer over de maatregelen voor hypotheek en belasting.
Kabinetsplannen Rutte 3
Het nieuwe kabinet, Rutte 3, moet nog gepresenteerd worden. Toch zijn er al diverse kabinetsplannen uitgelekt. Daarbij zitten een aantal maatregelen die direct invloed hebben op jouw financiën.
Wat weten we al over de plannen van het nieuwe kabinet voor de komende jaren? We hebben een overzicht gemaakt.
Gevolgen regeerakkoord
Dit weten we al over het concept regeerakkoord van Rutte 3. Als meer bekend wordt, zullen we dit overzicht bijwerken:
Belastingstelsel herzien
Het nieuwe belastingstelsel gaat van 4 naar 2 belastingschijven. Voor de meeste inkomens gaat een belastingtarief van 37% tellen. Alleen de hogere inkomens van 68.000 euro of hoger gaan een belastingtarief van 49,5% betalen.
Hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd
Sinds 2014 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek in stappen van 0,5% verlaagd. Vanaf 2020 worden de stappen vergroot naar 3% per jaar. De hypotheekrenteaftrek wordt zo teruggebracht naar het laagste tarief in het nieuwe belastingstelsel.
Hier kun je jouw hypotheekrenteaftrek berekenen
Restschuld financiering niet meer aftrekbaar
Eerder werd al bekend dat de hypotheekrenteaftrek voor restschuldfinancieringen vanaf 2018 komt te vervallen. Het financieren van een restschuld wordt hierdoor duurder. Lees meer over het vervallen van de renteaftrek bij een restschuld.
Duurder uit met woning zonder hypotheek
Wie zijn woning geheel of voor een groot deel heeft afgelost is straks duurder uit. Het nieuwe kabinet gaat de ‘Wet Hillen’ in 20 jaar tijd stapsgewijs afbouwen. Daarin is bepaald dat het eigenwoningforfait voor huizenbezitters vervalt als deze hoger is dan de hypotheekrente die zij betalen.
Deze stimulans om de hypotheek af te lossen is volgens het nieuwe Kabinet niet meer nodig omdat aflossen inmiddels verplicht is voor nieuwe hypotheken. De bestaande aflossingsvrije hypotheek aflossen wordt minder hierdoor minder interessant.
Vermogen minder belast
De drempel waarover vermogensbelasting moet worden betaald gaat omhoog. Je betaalt geen belasting over een vermogen tot 30.000 euro (of gezamenlijk 60.000 euro). Nu is dit nog 25.000 euro.
Dagelijkse boodschappen worden duurder
Het lage BTW-tarief gaat van 6% naar 9%. Etenswaren en (niet alcoholische)dranken worden duurder, maar ook een bezoekje aan de kapper of schoenmaker.
Hypotheeknormen in 2018
Eerder al werden de volgende wijzigingen voor de hypotheeknormen bekend:
- In 2018 kun je tot 100% van de woningwaarde lenen.
- Tweeverdieners mogen het laagste inkomen voor 70% meetellen voor de hypotheek.
- De normen voor een hypotheek korter dan 10 jaar worden ruimer.
Lees alles over de hypotheeknormen in 2018
Het eigen risico blijft gelijk
Het eigen risico van de zorgverzekering blijft 385 euro. De verhoging die voor 2018 gepland stond is van tafel.
Drempel om te gaan studeren lager
Het leenstelsel voor studenten blijft bestaan. Wel wordt het collegegeld voor het eerste studiejaar aan een hogeschool of universiteit gehalveerd. Dit moet de drempel om te gaan studeren verlagen. Lees meer over de studieschuld en de hypotheek.
Onder voorbehoud
Let op: dit zijn plannen van het kabinet die zijn gelekt. Het volledige regeerakkoord is nog niet bekend. Mogelijk staan hier andere plannen in die negatieve effecten compenseren. Ook moeten de fracties van de regeringspartijen het regeringsakkoord nog goedkeuren.